
Η αλλεργική ρινίτιδα
είναι η πλέον πολυσύχναστη αλλεργία της άνοιξης, η οποία ταλαιπωρεί ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Πρόκειται για μία φλεγμονώδη νόσο των αεραγωγών, που προκαλείται εξαιτίας της επαφής με αλλεργιογόνα.
Στην αλλεργική ρινίτιδα, οι φυσιολογικοί μηχανισμοί της εφύγρανσης και καθαρισμού του αέρα δεν λειτουργούν επαρκώς, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συμπτώματα πταρμών, φαγούρας, καταρροής, ρινικής συμφόρησης και συχνά συμπτώματα που εμπλέκουν τα μάτια, τα αυτιά, και τον λαιμό.
Αίτια και εμφάνιση
Στα παιδιά οι μισές ρινίτιδες έχουν ως αιτία την αλλεργία. Τα συμπτώματα ξυπνούν ως αποτέλεσμα της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού σε ειδικά αλλεργιογόνα, όπως γύρη, μούχλα, επιθήλιο ζώων και ακάρεα. Είναι σημαντικός ο διαχωρισμός αλλεργικής ρινίτιδας κα μη αλλεργικής ρινίτιδας, αφού απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση. Η επίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας αυξάνει στα παιδιά και αυτό οφείλεται στην αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η αλλεργία είναι συχνότερη σε ανεπτυγμένες χώρες, σε μολυσμένες περιοχές, σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας και σε παιδιά που γεννήθηκαν την εποχή της γύρης.
Ειδικά η αλλεργική ρινίτιδα είναι συχνότερη στα αγόρια, στο πρώτο παιδί της οικογένειας, όταν γίνεται πρόωρη εισαγωγή των στερεών τροφών και του γάλακτος σε σκόνη, όταν οι γονείς καπνίζουν, υπάρχει έκθεση σε ενδοοικογενειακά αλλεργιογόνα, όπως επιθήλιο ζώων και ακάρεα.
Σε έξαρση την Άνοιξη
Ανάλογα με τον χρόνο και τη διάρκεια έκθεσης στα αλλεργιογόνα, η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται σε εποχική, ολόχρονη και σε ολόχρονη με εποχική έξαρση. Συνήθως τα εποχικά αλλεργιογόνα είναι η γύρη από δέντρα, το γρασίδι και τα σιτηρά (άνοιξη) και η μούχλα εξωτερικού χώρου (καλοκαίρι και φθινόπωρο), τα οποία προκαλούν εκρηκτική έξαρση έντονης καταρροής, φαγούρας, πταρμών με ηπιότερη ρινική συμφόρηση και μια υπεραντιδραστικότητα σε παράγοντες, όπως είναι ο καπνός του τσιγάρου, οι έντονες οσμές, οι αλλαγές θερμοκρασίας και η άσκηση.
Η έκθεση ολόχρονα σε αλλεργιογόνα (ακάρεα οικιακής σκόνης, κατσαρίδες, οικιακή μούχλα, σκυλιά και γάτες), οδηγεί σε χρόνια ρινική συμφόρηση, υπερέκκριση μύτης και παροξυσμούς πταρμών.
Τα συμπτώματα
Μα καταρροή που διαρκεί δύο εβδομάδες θα πρέπει να εγείρει υποψίες για αλλεργική ρινίτιδα. Θα πρέπει να αναφέρονται στο παιδίατρο συμπτώματα, όπως φαγούρα σε μάτια, μύτη, αυτιά, ουρανίσκο, λαιμό, διαφανή λεπτόρρευστη έκκριση μύτης, ρινική συμφόρηση, κεφαλαλγία, μείωση ακοής ή πόνος στα αυτιά, στοματική αναπνοή ή ροχαλητό, χρόνιος ξηρός βήχας και κόπωση.
Τα μεγαλύτερα παιδιά με χρόνια αλλεργική ρινίτιδα αποκτούν συνήθεις όπως το ρούφηγμα της μύτης, η αλλαγή της φωνής, οι γκριμάτσες που αφορούν τη μύτη, η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης. Συχνά δακρύζουν, εμφανίζονται με κόκκινα μάτια και μαύρους κύκλους.
Τα αλλεργικά Τεστ
Για την διάγνωση της αλλεργική ρινίτιδα ελέγχουμε την ειδική IgE ανοσοσφαιρίνη για συγκεκριμένα ύποπτα αλλεργιογόνα με δερματικά τεστ με αιματολογική εξέταση.
Η θεραπεία
Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και επιθετική, ώστε να μειωθεί η φλεγμονή με φάρμακα και προληπτικά μέτρα, όπως ο έλεγχος του περιβάλλοντος του παιδιού, με αποφυγή της έκθεσης σε αλλεργιογόνα.
Ανάλογα με την περίπτωση, βάζουμε αεροστεγή καλύμματα στα στρώματα, πλένουμε ρούχα και σκεπάσματα σε υψηλή θερμοκρασία (>60), αποφεύγουμε τα μεγάλα χαλιά, την υγρασία και τη γύρη.
Ο στόχος είναι το παιδί να έχει μια καλή ποιότητα ζωής, ξεκούραστο ύπνο και να αποφεύγονται οι επιπλοκές.
Κρίστυ Καραγιαννίδου Τζίμα
Παιδίατρος